TIMOCOM 26.08.2024
4

Zabrana Kretanja za Kamione u Evropi 2024 | Berza Transporta, Ture za Kombi i Kamione - III deo

Zabrane kretanja za kamione

Dobrom organizacijom vremena ne štedite samo vreme, nego i novac. Osim toga, dobro planiranje putovanja Vas čini pouzdanim partnerom. Vaš partner za transport i logistiku, TIMOCOM, pomaže Vam da dobro isplanirate svoju rutu: 

Dobrom organizacijom vremena ne štedite samo vreme, nego i novac. Osim toga, dobro planiranje putovanja Vas čini pouzdanim partnerom. Vaš partner za transport i logistiku, TIMOCOM, pomaže Vam da dobro isplanirate svoju rutu: Planiranje ruta i troškova.

U tu svrhu, TIMOCOM (Uvid u TIMOCOM berzu tereta) želi da Vas informiše o zabranama kretanja u zemljama jugoistočne Evrope u 2024. godini, kao i u ostalim zemljama Evrope. Imajte na umu da, pored različitih ograničenja tokom glavnih prazničnih perioda, postoji mnogo regiona i ruta sa dodatnim zabranama vožnje, što je posebno važno za transport opasnih materija.

Naša preporuka: Za vaše individualno planiranje ture, pribavite detaljne informacije o lokalnim ili vremenski ograničenim zabranama vožnje od odgovarajućih nacionalnih transportnih udruženja. Kako pronaći ture za kombi vozila Srbija ili kalkulacija cene prevoza može biti ključno za uspešan transport.

Nemačka je država koja, čini se, prednjači u broju dana u godini u kojima je zabranjeno kretanje teretnih vozila. U danima sledećih praznika, saobraćaj za kamione je zabranjen od 0:00 do 22:00h:

     U danima sledećih praznika je saobraćaj za kamione zabranjen od  0:00 do 22:00h:

  • 1. januar- sve savezne države
  • 29.mart – sve savezne države
  • 1. April – sve savezne države
  • 01. I 09. maj - sve savezne države
  • 20. Maj – sve savezne države
  • 30.maj – samo u državama: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz und Saarland
  • 30. oktobar – sve savezne države
  • 31. 0ktobar - samo u državama: Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein und Thüringen)
  • 1. Novembar – samo u državama: Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland
  • 25 I 26. Decembar - sve savezne države

Osim praznicima, u Nemačkoj zabrana vožnje kamionom tokom letnjeg odmora počinje 6. jula. Na posebno frekventnim deonicama autoputa subotom od 7 do 20 časova do 31. avgusta (uključujući i taj dan), kamionima preko 7,5 tona i kamionima sa prikolicom je zabranjen saobraćaj. Pored toga, opšta zabrana vožnje važi za celu nemačku putnu mrežu. Nedeljom i državnim praznicima, teretna vozila dozvoljene ukupne mase preko 7,5 t i prikolice iza kamiona ne smeju da saobraćaju u periodu od ponoći do 22 časa.

Austrija: Na snazi su zabrane kretanja kamiona praznicima od 00:00h do 22:00h, od subote u 15:00h do nedelje u 22:00h, a takođe je zabranjena i „noćna vožnja“, od 22:00h do 5:00h ujutru. Takođe, u Austriji je zabranjeno voziti teretno vozilo (>7,5t) levom trakom na putevima sa tri ili četiri trake kolovoza na autoputevima, kao i trakom koja je predviđena za kretanje vozila Hitne pomoći.

Češka ima zabranu kretanja za kamione bruto mase > 7,5t, nedeljom od 13:00h do 22:00h na autoputevima, kao i međunarodnim i magistralnim putevima. Od 1. jula do 31. avgusta, postoji zabrana vožnje tokom praznika, petkom od 17 do 21 čas i subotom od 7 do 13 časova.

Slovačka: Zabrana kretanja kamionima preko 7,5 t ukupne nosivosti i vozilima preko 3,5 t ukupne nosivosti sa prikolicom važi nedeljom i državnim praznicima od ponoći do 22 časa na svim autoputevima i magistralnim putevima.

Poljska uskoro prelazi na letnju zabranu vožnje, koja konkretno znači da kamioni ne smeju da voze petkom od 18:00 do 22:00h, subotom od 08:00 do 14:00h i nedeljom od 8:00 do 22:00h.

Švajcarska: Zabrana vožnje važi na celoj putnoj mreži svake nedelje od 0:00h do ponoći, za vozila ukupne nosivosti preko 3,5 t, kao i za kamione sa poluprikolicom težine veće od 5 t ukupne nosivosti i vozila čija prikolica ima ukupnu nosivost veću od 3,5t.

Mađarska: Opšta zabrana vožnje kamionima važi nedeljom i državnim praznicima, kao i subotom i dan pre državnog praznika. Između 4. novembra i 1. marta, zabrana ne važi za vozila sa Euro standardom 3 ili boljim, u međunarodnom kamionskom saobraćaju.

Italija: Kamionima ukupne težine preko 7,5 t zabranjena je vožnja nedeljom i državnim praznicima od 9 do 22 časa. U letnjim mesecima, zabrana vožnje počinje nedeljom u 7 ujutro i završava se u 22 sata.

Luksemburg: Zabrana vožnje za kamione preko 7,5 t koji putuju iz Belgije ili Nemačke u Francusku važi od subote ili uoči državnog praznika od 21.30h do nedelje ili državnog praznika u 21:45h.

Francuska: Zabranjena je vožnja teretnim vozilima preko 7,5 t na celoj mreži puteva nedeljom i državnim praznicima od 22:00 do 24:00 časa.

Ove informacije su ključne za sve one koji se bave međunarodnim transportom tereta i planiraju ture za kombi vozila ili kamione u 2024. godini. Detaljne informacije o zabrani vožnje i planiranju ruta su od suštinskog značaja za izbegavanje problema i smanjenje troškova puta.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha