Transportno tržište 06.09.2022
5

Otvaranje firme za transport – potrebna dokumentacija

zena ispred nekoliko kamiona

U Srbiji trenutno postoji veliki brojegistrovanih transportnih firmi, što stavlja ovu branšu u prvih deset najpopularnijih zanimanja. Domaći preduzetnici vide šansu da zarade veliki novac, s obzirom da se uglavnom radi o međunarodnom drumskom prevozu.

Pre nego što uplovite u preduzetničke vode, treba imati u vidu da transport zahteva dosta vremena, kao i poznavanje kako srpskih tako i evropskih zakona. Dobra vest je da vam ne treba veliki kapital kako biste pokrenuli firmu.

Mnoge kompanije koje danas posluju počele su sa jednim ili dva kamiona i vremenom izgradile svoj biznis. Nakon otvaranja firme, teže je doći do posla i stalnih klijenta kojima ćete pružiti uslugu, ali platforma TIMOCOM vam nudi najveću berzu tereta u Evropi gde ćete sa lakoćom pronaći poslovne partnere. Ova usluga se nalazi u okviru jedinstvenog TIMOCOM interfejsa.

U nastavku smo objedinili nekoliko saveta, koji vam mogu pomoći pri otvaranju transportne firme.

Otvaranje firme

Bez obzira da li posedujete vozila za transport ili planirate da kupite, ova vrsta posla zahteva otvaranje špedicije. Tako da je vaš sledeći korak zvanična registracija firme koja se obavlja u Agenciji za privredne registre, odnosno APR-u.

Pre nego što podnesete prijavu, trebalo bi da se odlučite da li ćete poslovati kao preduzetnik ili kao d.o.o.

Na rešenje se čeka oko pet dana. Sa rešenjem odlazite da izradite pečat, a sa pečatom u banku da otvorite poslovni bankovni račun. Ova procedura ne bi trebalo da traje duže od sedam dana. Poželjno je da se konsultujete sa knjigovođom pre donošenja bilo kakvih odluka.

Ukoliko želite da budete kompetentni na tržištu sa lakoćom možete otvoriti profil na TIMOCOM stranici, koji će biti vaš svojevrstan profil preduzeća. Ovde možete istaknuti vaša dostignuća, prikazati relacije, kao i vrsta robe koja se prevozi u vašim kamionima.

Licenca za transportne firme

Na osnovu zakona koju je stupio na snagu 12. avgusta 2015. godine, sve firme koje se bave prevozom tereta u domaćem drumskom  ili međunarodnom drumskom saobraćaju su u obavezi da podnesu zahtev za licencu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Firma koja poseduje licencu za javni prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju može obavljati prevoz ne samo u Srbiji nego i međunarodni bilateralni prevoz tereta sa susednim državama sa kojima ima potpisane međunarodne ugovore i druge akte kojima je predviđeno prevoženje robe bez dozvole.

Prevoznik koji ima licencu za obavljanje prevoza u međunarodnom drumskom saobraćaju, može obavljati prevoz van teritorije Republike Srbije. Propisane kazne za obavljanje prevoza bez licence idu od 80.000 do 800.000  dinara.

Uslovi za izdavanje licence:

  • Poslovni ugled: Da nije osuđivan
  • Finansijska sposobnost: Izmirene sve poslovne i poreske obaveze, i raspolaganje rezervama i kapitalom od 2.000 evra za domaći i 9.000 evra za međunarodni transport.
  • Profesionalna osposobljenost: Imenovano lice mora posedovati sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti.
  • Sedište: Firma mora posedovati stvarno sedište sa prostorijama gde se čuvaju poslovna dokumenta.
  • Osnovni vozni park: Najmanje jedno vozilo ili skup vozila koja su u vlasništvu, lizingu ili zakupu koja su registrovana u Republici Srbiji.
  • Broj vozača: Najmanje jedan vozač po vozilu, koji nije krivično gonjen i osuđivan, sa važećom licencom.

Sertifikat za profesionalne vozače

Profesionalni vozači koji žele da se bave međunarodnim transportom, a dozvolu su stekli tokom 2020. ili 2021. godine, u obavezi su da pohađaju početne obuke i polaganje stručnog ispita kako bi dobili početni sertifikat o stručnoj kompetentnosti ili CPC.

Njima se nakon završene obuke unosi takozvani kod 95 u dozvolu, sa kojim oni stiču pravo da upravljaju kamionima i autobusima u zemljama EU. Iako je ovaj sertifikat pre 2020. godine koštao samo 6000 dinara i izdavao se uz važeću vozačku dozvolu i ličnu kartu, sada se primenjuju nova pravila.

Sad svi oni koju žele profesionalno da se bave prevozom i zaraduju novac od špedicije, moraju polagati početničku obuku i stručni ispit kako bi dobili neophodnu kvalifikaciju.

  • Uslovi za sticanje kvalifikacije:
  • Vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, koju je stekao posle 30.12.2019. godine.
  • Završena obavezna početna obuka u Centru za obuku vozača.
  • Položen stručni ispit, koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti se izdaje u je jednoj od ovlašćenih AMSS ekspozitura.

Pokretanje firme i prvi klijenti

Nakon što ste otvorili firmu na red dolaze prvi poslovi i prvi klijenti. Ali kako da obezbedite prve saradnje ukoliko ste početnik u poslu. Jedan od načina je da koristite TIMOCOM platformu gde ćete pronaći brojne aplikacije koje će vam pomoći da još više unapredite svoj posao, radite sa proverenim kompanijama i izbegnete prazne vožnje.

Takođe bi trebalo da obratite pažnju profesionalan i kolegijalan odnos od prvog dana poslovanja. Bilo da vam je osnovna delatnost specijalni transport ili se bavite teretnim transportom, imajte u vidu da se loše vesti i neprofesionalna usluga jako brzo šire.

Broj vozila

Vaš obim posla bi trebao donekle da odredi i broj vozila koje vaša firma treba da poseduje. Ako se bavite teretnim prevozom, biće vam potrebni šleper kamioni, kako za transport gabaritnog tako i za transport specijalnog tereta.

Što se tiče odabira brenda i modela, na vama je da odlučite koje se vozilo najbolje uklapa u vašu poslovnu politiku firme i budžet.

Osiguranje

U zavisnosti koju robu prevozite, ako se nakupe vrednosti velikih iznos, a nešto krene po zlu, osiguranje vas može spasiti od fatalnih posledica. Kao što svako putničko vozilo ima osiguranje, tako je i prevozniku robe potrebno osiguranje za kamion.

Čim se roba prevozi u kamionu, potrebo je da prevoznik ima osiguranje robe od ogovornosti u saobraćaju. U većini slučajeva se roba osigurava po kilogramu.

Postoje tri vrste osiguranja:

  • Osiguranje robe (kargo),
  • Osiguranje kamiona (kasko),
  • Osiguranje odgovornosti prevoznika (CMR).

Na osnovu svega navedenog, nije teško otvoriti transportnu firmu. Potrebni su vam samo dokumenti za transport, licence i profesionalni vozači koji znatno olakšavaju posao.

Postanite insajder u branši

Primajte redovno relevantne članke, dragocene stručne priloge i ekskluzivne izveštaje za korisnike!


Prijava za bilten

Pop-up image - Logistic
Da li želite da postanete stručnjak u logistici?

Od sada možete da primate naše uzbudljive vesti iz logistike putem e-mejla.  Budite jedna od kompanija koja će imati korist od naših obaveštenja.

do vrha